Moikku tytöt!
Olen hetken aikaa jo hupakoinut harrastelutyyliin, mutta en toistaiseksi ole ottanut tulot muuten kuin pimeänä omaan lompsaan ruokarahaksi/pieniin menoihin. Kiinnostusta kuitenkin olisi laajentaa hommia ja tehdä useamminkin keikkoja, jonka vuoksi varmasti toiminimen pystyyn pistäminen olisi suotavaa
En ole tyttö, mutta jotain tiedän yrittämisestä ja yrityksen perustamisesta niin kommentoimpa tähän sukupuoletani huolimatta
Toiminimi vai kevytyrittäjyys, tähän ei yksinkertaisesti ole yksiselitteistä vastausta, se on aina tilannekohtaista. Siksi tähän voi antaa vain toisaalta/toisaalta -vastauksia. Yleisperiaatteena voisi sanoa, että jos kyseessä on hyvin satunnainen, lyhytkestoinen ja pienimuotoinen lisätulojen hankkiminen, kevytyrittäjyys on ihan ok. Tai jos tarkoitus on vain kokeilla, olisiko homman tekemisessä yrittäjänä ideaa. Mitä säännöllisempää ja jatkuvampaa toiminta on (tai voi sellaiseksi muuttua)3, sitä käytännöllisempi ja taloudellisempi (mm. verotus) on yleensä toiminimi, vaikka toiminta olisikin sivutoimista. Toiminimellä ja sitten varsinkin oy-muodossa on paljon enemmän mahdollisuuksia verotuksen säätelyyn. Jos olet työtön, kevytyrittäjyys ei satunnaisessa toiminnassa yhtä helposti ”saastuta” sinua yrittäjäksi. Yrittäjä-statuksella on iso vaikutus työttömyysturvaan.
Kevytyrittäjäkin voi harjoittaa käteiskauppaa, mutta yleinen havaintoni on, että kun kyse on kuluttajakaupasta ja alasta, jossa käteinen on pääasiallinen maksutapa, toiminimi on toimivampi. Tuntuma on, että tällä alalla kevytyrittäjä voi joutua helpommin selvittämään käteisen alkuperää. Kevytyrittäjyydessä on pohjimmiltaan kyse laskutuspalvelusta ja parhaimmillaan se toimii työsuoritteen myynnissä, jossa laskutetaan toista yritystä.
Kevytyrittäjyyden asema on vielä monessakin suhteessa epäselvä ja vakiintumaton. Oikeus- ja verotuskäytäntö hakee vielä muotoaan. Juridisesti kevytyrittäjä ei varsinaisesti ole yrittäjä, vaan laskutuspalvelun asiakas. Laskutuspalvelu on vain puettu yrittäjyyden muotoon. Tosin OP:n kevytyrittäjäpalvelu (tai Ukko Yrittäjä) hämmentää tätäkin rajanvetoa, koska siinä on mahdollista saada y-tunnus, joka sitten tekeekin yrittäjästä yksityisen elinkeinonharjoittajan eli toiminimiyrittäjän. Siinä taas siis toiminimiyrittäjyys puetaan kevytyrittäjyyden muotoon. Mutta pohjimmiltaan niissä kaikissa on kyse laskutuspalvelusta, joka on vain ”puettu yrittäjyyden vaatteisiin”. Lyhyesti sanottuna: kevytyrittäjyydessä yrittäjän asema ja yrittäjyyden luonne ovat aina vähintäänkin hieman epäselkeitä, toiminimiyrittäjyydessä ja toiminimiyrittäjän statuksessa taas ei ole mitään epäselvää.
Kevytyrittäjyys ja seksityö ovat hieman huonosti tai eivät ainakaan vakiintuneesti yhteensopivia. Toiminimi sen sijaan on tunnettu, virallinen ja vakiintunut elinkeinonharjoittamisen muoto, jonka osalta on selvät sävelet myös seksipalveluissa ja joka on sinänsä ihan yhteensopiva seksipalveluiden kanssa (yleisin muoto myös). Eli toisin kuin kevytyrittäjyydessä, siinä ei sinänsä ole mitään epäselvää, voiko seksipalvelutoimintaa harjoittaa toiminimellä. Ja verotuksen osalta toiminimen ja seksipalveluiden yhdistelmässä on ihan selvät sävelet.
Oma suositukseni on sivutoimissa toiminnassa toiminimi ja päätoimisessa oy. Ja suosittelen samaa kuin Viola, että käyttää seksiala -ystävällistä tilitoimistoa. Kaikilla aloilla kannattaa itse keskittyä varsinaiseen toimintaansa, jonka hallitsee ja jättää kirjanpito- ym. asiat sellaisen hoidettavaksi, joka taas hallitsee ne.
Noniin, pitkä pyörittely asiasta ilman selkeää vastausta, mutta koska aloituksessasi kirjoitit, että nyt kyse on satunnaisista harrastelutuloista mutta että tarkoitus on laajentaa hommia, niin edellä olevalta pohjalta vaikuttaisi siltä, että rekisteröi toiminimi (eli rekisteröidy elinkeinonharjoittajaksi) ja hanki seksiala -ystävällinen tilitoimisto hoitamaan kirjanpito yms. asiat, niin homma sujuu parhaiten ja voit keskittyä itse perustoimintaan.