Tää on jo vanhempi juttu, mutta tuli tästä mieleeni, mitä muutama vuosi sitten käytettiin esimerkkinä siitä kuinka helposti melkein millaista vaan puppua pystytään levittämään.
Jotkut saattaa muistaakin kuinka meilläkin ainakin iltalehdet taisi molemmat julkaista jutun kuinka on tehty tutkimus että suklaan syönti auttaa pudottamaan painoa. Molemmat lehdet viittasivat tiettyyn artikkeliin joka oli julkaistu netissä. Siinä kerrottiin ylimalkaisesti kuinka oli tehty tutkimus joka oli kuvailtu virallisen oloisesti ja sitten taisi vielä olla ns. professorin kommentit tutkimuksesta.
Tähän nettiartikkeliin viittaavia juttuja julkaistiin globaalisti monien maiden medioissa.
Ainoa vaan että koko juttu oli suunniteltu huijaus, jonka tavoitteena oli osoittaa kuinka helposti väärää tietoa pystyy levittämään ja kuinka heikosti mediat saattavat tarkistaa taustat siitä mitä julkaisevat.
Tässä ainakin tarinaa suklaahuijauksesta ja kuinka se tehtiin:
https://www.cjr.org/analysis/the_history_behind_the_chocolate_hoax.phpLähdekriittisyys on aina ollut tärkeää, mutta nykyisin ehkä vielä entistäkin tärkeämpää.
Tämä on yksi syy miksi esim. meikäläinen ei yleisesti jaksa ottaa oikein mitään kantaa mihinkään julkaistuihin juttuihin, koska vaatisi paljon taustatyötä jotta pystyisi ensinnäkään varmistumaan asioiden oikeasta laidasta & lisäksi pitäisi vielä perehtyä lähdehenkilöön ja millaisia vaikuttimia hänelle on taustalla.
Äh, ei jaksa.