Olisi mielenkiintoista kuulla näiltä ei-äänen antaneilta perustelut.
Näen aloitteessa pari perustavaa laatua olevaa ongelmaa.
Ensinnäkin aloite koskee vain ammatinharjoittajia, eli oletetaan että kaikilla alalla työskentevillä pitäisi olla oma yritys. Miksei haluta että olisi mahdollista toimia myös tavallisena työntekijänä jonkun yrityksen leivissä? Tällainen rajaus vaikeuttaisi huomattavasti varsinkin ulkomailta tulevia seksityöläisiä, olisi aika kohtuutonta vaatia että kaikki heistä kykenisivät perustamaan Suomessa toimivan yrityksen. Myös suomalaisille vain satunnaista keikkaa tekeville - joita käsittääkseni kuitenkin suurin osa on - tämä olisi vaivaton tapa tehdä hommia. Miksei vain laillistettaisi bordellin pitäminen normaaliksi liiketoiminnaksi, ja sovellettaisi työntekijöihin normaalia jo voimassa olevaa lainsäädäntöä? Tai välitysyritystä, joka esim. hoitaa ulkomaalaisten seksityöläisten käytännön asioita Suomessa.
Toisekseen aloitteessa halutaan muutoksia lakiin, mutta viljellään epämääräisiä käsitteitä joita laki ei tunne.
Esim. miten määritellään riisto, tai "ylimitoitettu hyötyminen"? Erään poliittisen laidan mukaanhan kaikki yritykset riistävät työntekijöitään. Miksei vaan sovittaisi että aikuiset ihmiset sopivat asioista keskenään niin kuin muillakin aloilla tapahtuu? Yritys tarjoaa työtä tai palveluita tietyillä ehdoilla, ja työntekijällä tai asiakkaalla on vapaus joko hyväksyä tarjous tai hylätä se. Tai pyrkiä neuvottelemaan parempi diili.
Törkeän parituksen pykälän tunnusmerkistössä halutaan säilyttää "huomattavan taloudellisen hyödyn tavoittelu". Miksi? Miksei saisi vaurastua kuten muussakin liike-elämässä on mahdollista?
tähän on parikin syytä: ensinnäkin valitsimme aloitetta tehdessä tietoisesti sen linjan, ettemme hae lakiin liian radikaalia muutosta, jotta sen läpimenolla olisi hieman paremmat mahdollisuudet. suomi on konservatiivinen maa. koko parituksen poistaminen rikoslaista olisi ollut todennäköisesti vähän liian kova pala purtavaksi poliitikoille ja suurelle yleisölle, ja lisäksi se vaatisi seksityöläisten turvallisuuden ja oikeusturvan turvaamiseksi huomattavasti isomman kokonaisvaltaisen rakenteellisen uudistuksen lainsäädäntöön, mihin meidän vapaaehtoistiimillä ei yksinkertaisesti ollut resursseja. ideaalitilannehan tosiaan olisi, että ei ylipäätään olisi seksityötä säätelevää erillislainsäädäntöä, mutta se vaatisi jo oikeusministeriötä vastaavat resurssit.
toisekseen, koska suomessa on arvonlisäverovelvollisuus vasta 20 000 euron liikevaihdon ylityttyä, pienimuotoista seksinmyyntiä on mahdollista harjoittaa perustamatta yritystä, ja pidimme tätä täysin kohtuullisena rajana. tässä kohtaa seksityöläisiä koskee siis samat velvollisuudet kuin muitakin elinkeinonharjoittajia. kun yritystoiminta alkaa olla niin päätoimista ja vakiintunutta, että liikevaihto menee yli tuon 20 000 euron rajan, on pakko perustaa yritys, riippumatta toimialasta. ulkomaiset seksityöläiset maksavat veronsa kotimaahansa, ja heidän toimintaansa säätelee heidän kotimaansa lainsäädäntö. aloite ei ylipäätään säätele nykyistä lainsäädäntöä enempää sitä, milloin yritys on pakko perustaa. jos henkilöllä on yritys kotimaassaan ja hän keikkailee suomessa, niin hänen kotimaansa huolehtii silloin hänen yritysasioistaan. käsittääkseni suomi ei velvoita ulkomaalaisia perustamaan yritystä suomeen eli toisin sanoen maksamaan tänne yrityksen tuottamia verotloja, ellei voida todistetusti osoittaa että käytännössä kaikki yritystoiminta tapahtuu suomessa. tavoitteemme on nimenomaan seksityötä tekevien yrittäjien yhdenvertainen kohtelu.
palkkatyömuotoinen seksityö on oma keskustelunsa, ja siihen varmasti riittää mielipiteitä suuntaan tai toiseen. tämän aloitteen kohdalla kompastuskivi oli edelleen tämä sama, mistä puhuin jo ensimmäisessä pointissani: palkkatyössä työntekijä luovuttaa aina määräysvaltaa työnantajalle, joten työnantajan alaisena seksityön tekeminen ei täytä niitä itsenäisen työskentelyn kriteerejä, joiden täyttyminen oli edellytys. belgiassahan tällainen palkkatyöskentely on mahdollistettu, mutta sielläkin lakimuutos oli hallitusvetoinen. jälleen kerran resurssit tulivat tässä esteeksi, ja katsoimme ykkösprioriteetiksi, että parituksen juridinen määritelmä saadaan vastaamaan yleistä oikeustajua: oikeudetonta hyötyä toisen tekemästä seksityöstä. asunnon tarjoaminen vuokralle, yhteystietojen välittäminen, mainostilan tarjoaminen tai asiakashankinta toisen puolesta ei ole oikeudetonta hyötymistä, vaan yrittäjälle välttämättömiä palveluita, joiden tarjoaminen nyt on kriminalisoitu.
bordelleista vielä pari sanaa: aloitehan sinänsä mahdollistaisi "bordellin" perustamisen sellaisella tasolla, että pysyvässä toimitilassa tapahtuisi avoimesti ja vakiintuneesti seksuaalipalveluiden myymistä. käytännössä tämä tapahtuisi siten, että bordelli olisi joko osuuskuntaomisteinen, tai sieltä vuokrattaisiin työtiloja tai työpäiviä.
jos ajattelit samankaltaista bordellilaitosta instituutiona, kuin esimerkiksi saksassa on, tutkimusnäyttö on osoittanut, että säänneltyyn bordellilaitokseen liittyy merkittäviä ongelmia, jotka halusimme välttää. nämä ongelmat liittyvät pääasiassa työntekijöiden riippumattomuuteen, ihmiskaupan riskin kasvuun, sekä siihen, että bordelleihin liittyvä säätely aiheuttaa pääsääntöisesti sen, että ne seksityöläiset, jotka eivät bordelleissa halua työskennellä, ovat yleensä juridisesti heikommassa asemassa.
tällaisia mallejahan on kansainvälisesti paljon, että bordellissa työskentely on laillistettua ja säänneltyä, mutta itsenäinen seksityö on enemmän tai vähemmän kriminalisoitu. bordelleille asetetaan usein tiettyjä vaatimuksia, jotta ne ovat laillisia: se voidaan esimerkiksi määritellä laittomaksi jos siellä ei ole oikeanlaisia tiloja, kuten vaikkapa erillisiä suihkuja työntekijöille ja asiakkaille. tämä johtaa siihen että pienet, itsenäiset bordellit eivät tilojen tai remonttien hintojen vuoksi kykene toimimaan alalla, ja isot laitokset sanelevat silloin hinnat ja työolosuhteet. suomi rakastaa sääntelyä sen verran paljon, ettei ole epäilystäkään, etteikö suomalainen bordellilaitos kärsisi vastaavista ongelmista. lisäksi, jälleen kerran, aidosti seksityöläisten autonomiaa ja oikeuksia tukevan bordellilaitosta säätelevän lainsäädännön tekeminen olisi vaatinut sellaista määrää resursseja, joihin meillä ei yksinkertaisesti ollut työvoimaa.
niistä käsitteistä sen verran, että lakiesityksissä tyypillisesti käytetään aika paljonkin sellaisia termejä joita laki ei tunne, ja vasta oikeusasteissa muodostuu se oikeuskäytäntö, minkä mukaan lakia lopulta käytännössä sovelletaan, kuten esimerkiksi tässä tapauksessa se, mikä katsotaan "ylimitoitetuksi hyötymiseksi". sen takia lainvalmisteluaineisto ja hallituksen esitykset ovat laintulkinnassa tärkeässä roolissa.
lisäksi suosittelisin muistamaan, että tämä ala ei ole olosuhteiltaan täydellinen, ja alan kaikki työntekijät eivät ole itsenäisiä ja hyvässä asemassa olevia ihmisiä, keillä olisi täysivaltainen mahdollisuus vaikuttaa olosuhteisiinsa. lainsäädännön tulee olla kokonaisuudessaan yhteneväinen ja johdonmukainen: suomessa on annettu tuomioita tilanteissa, joissa alisteisessa asemassa oleville ihmisille on maksettu mitättömän pientä korvausta suhteessa heidän tekemäänsä työhön - nimenomaan koska tunnistetaan, että kaikilla ei tosiasiassa ole mahdollisuuksia neuvotella tasavertaisesti tai valita parempaa diiliä. ei ole perusteltua, että vain seksityöläisten kohdalla asiassa tehtäisiin poikkeus. jos peräänkuulutat lainsäädäntöä, jossa ihmisillä on täysi vapaus päättää keskenään millä ehdoilla he asiansa sopivat, myös pykälät työsyrjinnästä, kiskonnasta, kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä ja ihmiskaupasta tulisi rukata uusiksi tai jopa poistaa kokonaan. vaurastua toki saa, mutta suotavaa olisi että vaurastuisi tarjoamalla reilusti niin laadukkaita palveluita seksityöläisille, että he haluavat ostaa niitä.
summa summarum, tässä ollaan nyt perinteisen ongelman ääressä: on yksi leiri, joka ei haluaisi vapauttaa alaa lainkaan, ja toinen leiri, joka haluaisi vapauttaa ja jopa säännellä alaa huomattavasti nykyistä enemmän. priorisoinnin - resurssit, yhteiskunnalliset olosuhteet sekä parituspykälän oikeudenmukaistaminen - jälkeen teimme sen kompromissin jonka katsoimme parhaimmaksi.