Pääsin tänään tutustumaan peruskorjattuun Oulun Lyseon lukioon. Peruskorjatun opinahjon seinät hohtavat valkeina, perinteisten kuviomaalausten värit kirkkaina ja lautalattian harmaansinertävä maali kiiltää. Lyseo on pessyt kasvonsa mutta muuten talo näyttää samalta kuin ennenkin. Niin pitää ollakin, kun on kysymys suojellun rakennuksen peruskorjauksesta. Suurin muutos entiseen on se, että koulu on nyt remontoitu esteettömäksi, ja se helpottaa muutakin kuin opetuskäyttöä tiloissa. Esimerkiksi upeassa juhlasalissa talon toisessa kerroksessa voidaan nyt järjestää kaupungin tapahtumia. Suuri kunnioitukseni rakennus- ja entisöintityön ammattilaisia kohtaan kasvoi entisestään. Kyllä lyskalaisten kelpaa torstaina palata kahden vuoden evakosta Raksilasta takaisin Pokkitörmälle.
Oulun Lyseon suunnitteli arkkitehti Carl Ludvig Engel ja rakennus valmistui 1831. Valtakunnallisesti arvokas rakennus on suojeltu sisältä ja ulkoa. Ensin rakennuksessa aloitti triviaalikoulu ja vuonna 1874 perustettu Oulun suomalainen lyseo muutti rakennukseen 1890. 1924 siitä tuli Oulun lyseo ja vuodesta 1974 lähtien se on ollut Oulun Lyseon lukio.
Oulun Lyseo on ollut opinahjona kolmelle Suomen tasavallan presidentille. K.J.Ståhlberg, Kyösti Kallio ja Martti Ahtisaari ovat vanhoja lyskalaisia. Tuskinpa mikään toinen koulu Suomessa voi ylpeillä vastaavalla. Herrojen presidenttien muistoksi Lyseon ulkoseinässä on kolme muistolaattaa. Peter von Bagh on myös vanha lyseolainen. Hän aloitti Oulun vireän elokuvakerho toiminnan perustamalla lukiolaisena 1960-luvun alkupuolella Lyseon elokuvakerhon.