Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Elämä koronapandemian jälkeen  (Luettu 2447 kertaa)

Poissa Vieras0087

  • Hero Member
  • Viestejä: 841
  • *** Näyttää hyvää esimerkkiä
Elämä koronapandemian jälkeen
« : Huhtikuu 11, 2020, 02:14:01 »
Ajattelin, että tähän threadiin voisi kirjoittaa sellaisia pohdintoja, mitä liikkuu päässä tämän koronakurimuksen jälkeisestä elämästä. Elämä kuitenkin jatkuu tämän jälkeenkin. Tavalla tai toisella. Se on ainakin varmaa.

Sehän nyt on mielestäni aivan selvä, että tämä koronaviruspandemia tulee vaikuttamaan meidän jokaisen elämään. Ja paljon. Tavalla tai toisella. Tai tietenkin se on vaikuttanut jo nyt. Mutta maailma ja elämä ei palaa koskaan aivan samanlaiseksi, kuin se oli ennen tätä epidemiaa. Tietenkin se riippuu paljoin siitä, että kuinka kauan tämä kurimus kestää. Itse olen aika pessimistinen. En usko, että tilanne mitenkään kovin oleellisesti helpottuu, ennen kuin on saatu kehitettyä koronavirukseen tehoava rokote. Viime maanantaina tuli ylellä hyvä historiadokumentti espanjantaudista. Se kannattaa katsoa vaikka yle areenasta. Espanjantautihan oli sata vuotta sitten riehunut edellinen pandemia, joka tappoi maailmassa 50 - 100 miljoonaa ihmistä. Espanjantauti oli ihan samantyylinen villieläimistä kotieläimiin tarttunut virus kuin koronaviruskin, joka sitten ensimmäisen maailmansodan aikana levisi Amerikasta Eurooppaan sotilaiden mukana. Espanjantauti matkusti valtamerilaivoilla, mutta koronavirus levisi ympäri maailmaa todella nopeasti lentoliikenteen avulla. Lentoliikenne kun on vähän tehokkaampi tapa liikkua kuin valtamerilaivat. Sitä se on tämä globalisaatio.

Mietin, että tuleekohan ihmisten matkustaminen muuttumaan ihan radikaalisti. Itsekin kävin vielä ennen joulua Prahassa joululahjaostoksilla. Ja tauteja sen kummemmin miettimättä olen lentänyt vaikka Lontoon kautta Kuubaan kävelemään Che Guevaran ja Ernest Hemingwayn jalanjäljillä. Ja ajellut ympäri Havannaa "hovikuskin" kyydissä vanhalla jenkkiautolla ja nussinut tropiikin yössä leveäperseistä kuubatarta. Kuten Pablo Neruda kirjoitti: "Olen nähnyt Havannassa kuubalaisen naisen kultaiset rinnat ja Roomassa paavien parvekkeet". Nyt kaikki sellainen itsekkyys vähän hävettääkin. Tulevilla sukupolvilla ei siihen ole ehkä enää koskaan mahdollisuuksia. Koronaviruksen takia nämä halvat lennot ovat ehkä vaan historiaa. Konkurssikatastrofi iskee kovalla kädellä juuri halpalentoyhtiöihin. Ja nyt kun koronaviruksen takia on totuttu etätöihin, niin ei edes työmatkalaisten tarvitse lentää joka kokoukseen. EU:n valtiovarainministeritkin päättävät nyt Euroopan asioista etäkokouksissa.

Tämä koronapandemia on paljastanut, että tämä maailma on pohjimmiltaan kuitenkin susien maailma. Muut eläimet kuin ihminen toimivat kuitenkin vain vaistojensa ja geeniensä pohjalta. Mutta aika äkkiä ihmisestä on karissut se pintaan liimattu sivistys. Jostakin hengityssuojaimista taistellaan villipedon lailla. Ja ollaan valmiita tekemään suunnilleen mitä tahansa, että oma etu olisi turvattu. Kaikenlaiset haaskat iskevät tietenkin väliin, muuta tämä suurten ja sivistyneiden valtioiden kyvyttömyys toimia järkevästi ja rakentavasti on kyllä hämmästyttävää. Yhtäkkiä maailmassa vallitsevatkin jotkin aivan käsittämättömät viidakoin lait. Tämä kaikki jättää kyllä niin syvän epäluottamuksen ja arvet, että niitä ei neulota kasaan ihan muutamissa vuosissa.

Mietin, että onkohan globalisaation aika sitten lopullisesti ohi. Kun EU:ssa on palattu omien rajojen tiukkaan valvontaan, niin halutaanko niistä enää luopua. Ei se ole niin varmaa. Eivät ainakaan kaikki EU maat halua luopua. Tämä epäsolidaarisuus ja itsekkyys mitä EU:n sisällä on nyt tapahtunut jättää kyllä varmasti syvät jäljet. En ole mikään taloustieteilijä, mutta eikö tällainen globaaleista markkinoista ja EU:sta luopuminen tarkoittaisi todella suurta elintason laskua. Siis todella suurta. Olen itse syntynyt vuonna 1960 ja muistan ne ihan onnellisen lapsuuden ajat. Isä oli meijerin isännöitsijä ja katselin hänen toimistossaan kuinka hän lyijykynällä laskeskeli pienviljelijöiden maitotilejä. Seinällä oli Urho Kekkosen valokuva. Isä poltteli pillilupia ja minä istuin pöydän toisella puolella ja polttelin lakritsipiippua. Isä oli minun suuri stara. Minulle kelpaa kyllä tosi paljon vaatimattomampikin elämä kuin nykyinen maailmanmeno, mutta tajuavatkohan nämä peruskantasuomalaiset, jotka impivaaralaista eristäytymistä muusta maailmasta tulevat kohta varmasti vaatimaan, että mitä se todella sitten käytännössä tarkoittaa. Meillä oli kotona Ifa, sitten Skoda ja lopulta saatiin Opel Anglia. Sellainen jossa on viisto takaikkuna. Sellainen mitä on kyläpoliiseilla siinä Heartbeatissa. Se Ford  Anglia oli kyllä kulutusjuhlan huippu minun lapsuudessani :). Ja me oltiin kuitenkin sen ajan keskiluokkainen Lions Club- perhe.

Mutta koskaanhan ei ole kuitenkaan mitään niin pahaa, että siinä ei olisi jotain hyvääkin. Itse olen huomannut, että läheiset ihmiset ovat tulleet yhä läheisemmiksi. Vaikka pidetään yhteyttä puhelimilla ja skypen välityksellä. Tyttärentyttäreni Adan kanssa meillä on yksi suuri rakkaus: Carl Barksin piirtämät Aku Ankat. Ada lukee kesällä mökillä niitä minulle riippumatossa. Tänään Ada luki niitä minulle Skypessä. Ada on ainoa tässä maailmassa, joka osaa tulkita ja eläytyä oikein näihin Carl Barksin kirjoittamiin ja piirtämiin mestariteoksiin. Ja muutenkin minulla soi tyttärentyttäreni samanlainen elämän rock and roll. Ihmettelemme ja tutkimnme kaikkia ympärillämme luonnossa tapahtuvia pikkujuttuja.

Ehkä me opimme nyt uuden tavan elää tätä maailmaa. Ehkä jokainen miettii omia tapojaan elää elämänsä ja kulutustaan. Kuinka suuren onnen kuluttaminen sitten ihmiselle lopultakin tuo. Täyttääkö se vaan jotakin tyhjyyttä. Ehkä joku kirjallisuus, elokuvat, kuvataide, musiikki, teatteri...ovatkin sitten se mikä antaa meille suuremman hyvinvoinnin. Ja muut ihmiset. Ja myös hiljentyminen, retriitti ja uskonnollisuus. Ja en tarkoita välttämättä kristillistä uskontoa. En ole itse kovin uskonnollinen ihminen. Ihmisen tarpeethan eivät ole ainoastaan materiaaliset ja henkiset, vaan myös hengelliset. Ja meille monille suomalaisillehan se henkireikä on kiinteä luontosuhde. Siksi olemme tämänkin kriisin keskellä vahvoilla. Tänään katselin yleltä sellaista suomalaista dokkaria Franciscus Assisialaisesta (kannattaa katsoa yle areenasta). Siinä Kuopion piispa Jari Jolkkonen matkusti Italiaan tutkimaan tämän 1200-luvulla eläneen suuren uskonnollisen ajattelijan ja vaikuttajan elämäntaipaletta ja opetuksia. Fransiskaaniluostarithan ovat nykyäänkin suuri osa elävää katolilaista uskontoa. Dokkarin lopussa Jolkkonen mietti, että Francis Assisialisen suuri opetus ihan nykypäivän suomalaisen ihmisen elämään olisi se, että ihmiset voisivat elää vaatimattomimminkin. Ihan oman itsensä ja ennen kaikkea luonnon kannalta. Ja tämä dokkari oli tehty ennen koronakriisiä.

Nämä olivat ihan tällaisia omia tuumailuja näin pääsiäislauantaita vasten yöllä. Kyllähän tämä tilanne varmasti meitä kaikkia jo vähän ahdistaakin. Omat mummolat olivat Etelä-Pohjanmaalla ja siellä oli perinteenä polttaa aina pääsiäislauantaina kokko. Sen rakentaminen oli aina hienoa hommaa. Tehtiin yhdessä. Ja sitten illalla saunan jälkeen kokko poltettiin. Ne ovat hienoja pääsiäismuistoja kun niitä näin korona-arestissa yksin istuessa muistelee. Oli kiva miettiä näitä asioista ja haluaisin lukea, että mitä te muut ajattelette siitä, että minkälainen maailma on tämän koronapandemian jälkeen? Että mitenkä tämä meihin kaikkiin vaikuttaa? Että mitenkä tästä sitten eletään taas eteenpäin? Ja toivoisin todella paljon, että ne politiikka- threadin "asiantuntijat" pysyisivät siellä omissa tuumailussaan. Ymmärrän kyllä, että lahjakkuutenne on suuri ja haluaisitte näkemyksiänne levittä laajemmaltikin, mutta jos armahtaisitte meidät tällä kertaa. Ei muuten millään pahalla  :).
 

 

 


Poissa Shemeikka

  • Full Member
  • Viestejä: 168
  • * Kelpo kaveri
Vs: Elämä koronapandemian jälkeen
« Vastaus #1 : Huhtikuu 11, 2020, 04:39:02 »
Olipas hieno kirjoitus kocour !

Poissa Kuningatar Perse

  • Perseiden Kuningatar
  • Hero Member
  • Viestejä: 999
  • ***** Huikea tyyppi
Vs: Elämä koronapandemian jälkeen
« Vastaus #2 : Huhtikuu 11, 2020, 08:40:19 »
En ole politiikka-ketjun asiantuntija, joten saanko lupalapun tähän? :D

En pelkää sitä, että tämän seuraukset olisivat kaikin osin noin vakavat, kuin kuvailet. En usko, että ihmisten "suteus" olisi nyt tullut esille sivistyksen alta. Enkä ainakaan usko, että globalisaatio loppuisi tähän.

Jotkut ovat aina olleet susia. Tai ehkä kaikki ovat susia joutuessaan tiettyihin olosuhteisiin. Ja jos joku väittää muuta, niin olehan hiljaa, koska olen nähnyt videoita siitä miten Black Fridayta juhlitaan muissa maissa. On vanhempia, jotka varastavat lastensa luokkaretkikassan, tai huumaavat lapsensa vain saadakseen taloon hiljaisuutta. On ihmisiä jotka esittävät vakavasti sairasta saadakseen mittavia rahalahjoituksia tuntemattomilta. Raiskaajista ja ihmiskauppiaista on aina ollut mittava ylitarjonta. Ja viime vuosina uutisissa on ollut juttuja näistä ikäännytetyllä biomassalla pyörivistä rahatehtaista (eli vanhustenhoitokidutuslaitoksista).

Mutta tällainen toiminta ei tee maailmasta pahaa paikkaa, ei koronaviruksen aikana eikä muulloinkaan. Jokaista varasta kohtaan on hyvää tarkoittava lahjoittaja. Jokaista lapsen pahoinpitelijää kohtaan on olemassa ihminen, joka huolehtii toistenkin lapsista. Jokaista huijaria kohtaan on olemassa ihminen, joka on rehellinen silloinkin kun se ei ole hänelle itselleen eduksi. Jokaista raiskaajaa ja ihmiskauppiasta kohtaan on olemassa ihmisiä, jotka raatavat koko työikänsä päivät auttaakseen heidän uhrejaan. Ja jokaista rahallisen hyödyn vuoksi kidutettua vanhusta kohtaan on olemassa ihmisiä, jotka jossain toisaalla huolehtivat omista läheisistään rakkaudella.

Maailma on vain kaaos, joka hakee itseensä tasapainoa, oli koronavirusta tai ei. Omaa mielenterveyttään voi joko hoitaa tai vahingoittaa säätelemällä sitä, missä määrin katsoo tuon tasapainon eri puolia.

Mutta siis se kaaos ja sen tasapaino ovat syy siihen, miksen usko globalisaation loppuvan. Nyt yritykset lakoavat, ja sitten kun kriisi menee ohi, ihmiset alkavat etsiä taas tapoja saada itselleen hyötyä, mikä johtaa uusien yritysten versoamiseen. Halpalennot ovat ilmeisesti olleet aiemminkin kannattava bisnes? Jos niissä on markkinarako, niin siihen isketään. Se, että nyt totutaan etätöihin, ei tarkoita että ihmiset tulisivat tästä eteenpäinkin nauttimaan paikoillaan pysymisestä. Ihmiset haluavat lennellä pitkin maailmaa, ja sitä he tulevat tekemään siitä huolimatta, että 2020 maailmassa oli vähän aikaa joku ihmeen rutto.

Ja vaikka kaikki menisikin nyt nurin ja rikki ja globalisaatio loppuisi ja taantuisimme takaisin heimoelämään, niin se ei ole syy tuntea syyllisyyttä omasta aikaisemmasta elintavastaan. Olet matkustellut, nähnyt asioita ja toivon mukaan nauttinut elämästäsi, koska sinulla on ollut siihen mahdollisuus. Jos toisilla ei tulevaisuudessa tulisi olemaan samoja mahdollisuuksia, niin mitä sitten? Toisilla ei hei menneisyydessäkään ole ollut samoja mahdollisuuksia, enkä ole kuullut kenenkään sanovan, että ei halua lähteä etelänmatkalle, koska se ei olisi ollut mahdollista hänen isoisoisälleen. Elämässä kuuluu nauttia siitä mitä itsellä on nyt, niin kauan kun sillä ei aiheuta vahinkoa toisille.

Ja en nyt siis yritä päteä tässä mitään, jos olet kanssani eri mieltä niin siitä vain. Perustelen vain, että miksi en itse suhtaudu tulevaisuuteen pelokkaasti.
Eläkkeellä.

Poissa M50kok

  • Jr. Member
  • Viestejä: 89
  • * Kelpo kaveri
Vs: Elämä koronapandemian jälkeen
« Vastaus #3 : Huhtikuu 11, 2020, 09:11:44 »
Toivon että tulevaisuudessa hiukan enemmän ihmiset osaisivat arvostaa kotimaisia tuotteita ja niiden saatavuutta.
Ja Jospa sitä osattaisiin enemmän varustautua kotimaisiin valmistajiin.
Ettei kaikkia valmisteta Kiinassa.

Poissa Kapu

  • Sr. Member
  • Viestejä: 8301
  • ******** Lähellä täydellisyyttä
Vs: Elämä koronapandemian jälkeen
« Vastaus #4 : Huhtikuu 11, 2020, 09:34:42 »
Toivon että tulevaisuudessa hiukan enemmän ihmiset osaisivat arvostaa kotimaisia tuotteita ja niiden saatavuutta.
Ja Jospa sitä osattaisiin enemmän varustautua kotimaisiin valmistajiin.
Ettei kaikkia valmisteta Kiinassa.

Tästä olen samaa mieltä. Tällä hetkellä kiinnostaa Venäjän suunta, koska kehitys siellä vaikuttaa väistämättä myös Suomeen.
Takkuiset hiukset rinnoillasi

Poissa M50kok

  • Jr. Member
  • Viestejä: 89
  • * Kelpo kaveri
Vs: Elämä koronapandemian jälkeen
« Vastaus #5 : Huhtikuu 11, 2020, 09:42:27 »
Tuo on kyllä totta.

Poissa Vieras1703

  • Sr. Member
  • Viestejä: 2811
  • *** Näyttää hyvää esimerkkiä
Vs: Elämä koronapandemian jälkeen
« Vastaus #6 : Huhtikuu 11, 2020, 10:17:38 »
Post-korona-ajan maailma on aivan varmasti erilainen kuin se mihin olemme tottuneet. Maailmalla kun on taipumus muuttua. Korona on yksi vaikuttava tekijä, ja epäilemättä merkittävä sellainen. Se tästä ainakin opitaan, että pandemioihin varautuminen on tärkeää, koska virukset on ihmisen itsensä lisäksi ainoa jäljellä oleva "luonnollinen vihollinen".

Mutta mikä vielä tärkeämpää, maksuseksi ja toivottavasti pillufoorumikin sen myötä jatkuu.  8)

Poissa M.U. Tiainen

  • Sr. Member
  • Viestejä: 2730
  • ***** Huikea tyyppi
Vs: Elämä koronapandemian jälkeen
« Vastaus #7 : Huhtikuu 11, 2020, 11:25:37 »
Kannattaiskohan lapsuutensa Opel  ;D Anglian eli juustohöylän viistosta takaikkunasta maailmaa ihmetelleen nimetä nämä politiikka- ketjun "asiantuntijat"?
Nythän tähän on jo kirjoittanut 7 politiikkaketjuun osallistunutta, mukaanlukien aloittaja eli politiikkaketjun suurin trolli, joka levittää ihmisvihaansa joka ketjuun.

Elämää epidemian jälkeen on aika turha tässä alkuvaiheessa edes pohdiskella. Enemmän pohdituttaa se kun Suomi alkaa purkamaan rajoituksia ja Ruotsista, joka on valinnut huoltosuhteen korjaamisen koronan avulla alkaa valumaan yskijöitä Suomeen.

Poissa Kesava

  • Sr. Member
  • Viestejä: 1981
  • **** Nauttii muiden arvostusta
Vs: Elämä koronapandemian jälkeen
« Vastaus #8 : Huhtikuu 11, 2020, 11:40:13 »
En usko, että maailma sinänsä paljoakaan muuttuu, elämä palaa suht nopeasti takaisin tuttuihin uomiinsa kun virus aikanaan katoaa, eikä uutta aaltoa (tai virusta) ihan heti ilmaannu. Tietysti lentoyhtiöitä tulee kaatumaan (ja on jo kaatunutkin), mutta ei niidenkään koneet mihinkään häviä, vaan ne lentävät ja kuljettavat matkustajia sitten jonkun muun yhtiön toimesta. Varmaan nää pandemiat ja niiden tutkimus ja varautuminen niihin otetaan jatkossa vieläkin vakavammin.

Jos nyt jotain posiitivista tästä kriisistä voisi toivoa ja odottaa, on se että alettaisiin keskittyä oikeitten ongelmien ratkaisemiseen sen sijaan että askarreltaisiin kaiken maailman sukupuolineutraaleiden lakien ja muun hölynpölyn kanssa . 

Vihervasemmistopopulistienkin voisi toivoa  kiinnostuneen matematiikasta edes vähän enemmän kun heille on kriisin aikana selitetty rautalangasta erilaisia matemaattisia mallinnuksia viruksen leviämisestä paraabelikäyrin.  ::) Keskityttäisiin ja tehtäisiin päätöksiä oikeeseen tieteeseen perustuen, ja unohdettaisiin pseudotieteet ja muu hömppä sukupuolen"tutkimuksineen".
Perfektionisti.

Poissa herra48

  • Hero Member
  • Viestejä: 746
  • **** Nauttii muiden arvostusta
Vs: Elämä koronapandemian jälkeen
« Vastaus #9 : Huhtikuu 11, 2020, 14:03:04 »
^ Samaa mieltä 100%, raha se on joka maailmaa pyörittää jatkossakin.

Poissa Venla

  • Huora
  • Sr. Member
  • Galleria (131)
  • Viestejä: 3077
  • ******** Lähellä täydellisyyttä
Vs: Elämä koronapandemian jälkeen
« Vastaus #10 : Huhtikuu 12, 2020, 14:48:08 »
Tuntuu että korona-ajan muutokset elämäntavassa on myös suuruudeltaan hyvin jakaantuneet erilaisiksi riippuen millainen ihmisen elämäntapa on ollut ennen koronaa. Joillekin tämä on tuonut todella paljon muutoksia, kun taas toisien peruselämänrytmiin ollut vaikutusta vain vähän. Ja en nyt puhu pelkästään taloudellisista asioista, vaan ihan siitä miten kukin päivänsä/viikkonsa/kuukautensa yleensä viettää.
Mä en oikein tiedä milloin voitaisiin sanoa että korona on ohi, tuskin se tulee olemaan ohiohi vielä vuosiin.
Mä luulen että jo koronan aikana me aletaan näkemään ns. liukumista takaisin vanhoihin tapoihin joiden asioiden osalta, koska, ne tarpeet, halut ja motiivit jotka ovat ihmiskunnan saaneet käyttäytymään tietyllä tavalla, eivät tule niin nopeasti muuttumaan.
Ihmiset haluavat matkustaa, ihmiset haluavat käydä ravintoloissa, ihmiset haluavat ostaa ja omistaa asioita jnejne.
Tarjoajat saattavat talouden romahduksen jälkeen olla eri, mutta koska ihmisten halut ja tarpeet tuskin tulevat muuttumaan, niin sitten tulee vain uusia yrityksiä jotka taas täyttävät ihmisten tarpeet.

Toivon että tulevaisuudessa hiukan enemmän ihmiset osaisivat arvostaa kotimaisia tuotteita ja niiden saatavuutta.
Ja Jospa sitä osattaisiin enemmän varustautua kotimaisiin valmistajiin.
Ettei kaikkia valmisteta Kiinassa.

No täähän olisi tietysti tosi iloinen asia jos näin kävisi. Toivoisi myös että se tuotanto mitä nyt rakennetaan lisää Suomeen, myös jäisi jossain muodossa tänne.

Mutta mikä vielä tärkeämpää, maksuseksi ja toivottavasti pillufoorumikin sen myötä jatkuu.  8)

No tässä se tärkein tulikin ;D
Onneksi maksuseksi ja pillufoorumi eivät näytä koronaan loppuneen :)
Tunteella ja taidolla - suomalaista laatutyötä 😎
Kallio to 14.11.!

Poissa Waterman2

  • Hero Member
  • Viestejä: 684
  • *** Näyttää hyvää esimerkkiä
Vs: Elämä koronapandemian jälkeen
« Vastaus #11 : Huhtikuu 12, 2020, 17:49:29 »
H.C. Andersen on ollut yöllä taas vauhdissa.  ::)

Jotta jokin muuttuisi, tarvittaisin ensin muutos ihmisten ajattelutavassa. Tosin sanoen talouseliitin tai riittävän suuren globaalin kansaryhmän, joka ei vain ajattelisi uudella tavalla vaan myös toteuttaisi yhteisöllisyyttä yksilön ja oman edun sijaan. Se on täysin globaalin kapitalismin ja tänä päivänä vallallaan olevan uusliberalismin aatteiden vastainen. Nykyisin vallallaan on käsitys, jossa jokainen on oman onnensa seppä ja sääntelyä valtion taholta pitää olla minimaalisesti yhteiskunnassa. Koko Euroopan unioni perustuu vapaaseen ihmisten, pääoman ja tavaroiden liikkuvuuteen.  EU:n ajama liittovaltiokehitys ei viittaa siihen, että muutos on tulossa.

Muuttuko mikään koronan jälkeen? Parempi kysymys on, moniko ihminen on valmis luopumaan saavutetuista eduista ja länsimaisista mukavuuksista? Ja todellisuudessa kysymys on, moniko vaikutusvaltainen ihminen ja heidän etujaan varjeleva ihmisryhmä, on valmis luopumaan saavutetuista eduista? Aika harva, uskallan veikata. Hiljattain edesmennyt tosin ajattelija Pentti Linkola esitti monesti yhteiskunnan regressiivinen kehitys tekisi ihmisille hyvää jatkuvan kasvuajattelun ja ylikulutuksen sijaan.
 
Keskiajalla koronkiskontaa pidettiin niin moraalittomana, että kirkko kielsi sen kristityiltä. Joten ei ole sattumaa, ettei Dante sijoittanut koronkiskureita Jumalaisessa näytelmässä samaan joukkoon varkaitten tai vilpin tekijöiden kanssa, vaan helvetin 7. piiriin sodomiaan syyllistyneiden kanssa. Koronkiskurit ja sodomiaan syyllistyneet jakavat Danten mukaan saman synnin eli luonnon järjestyksen rikkomisen.väärin silloin. Kuten tämän päivän sijoittajat, koronkiskurit eivät rikastuneet omalla työllään vaan toisen ihmisen työllä.

Globaalien markkinavoimien voitonnälkää on mahdotonta tyydyttää.  Se on loputon. Jos talousjärjestelmään olisi haluttu muutos, olisi jo edelliset talouskriisien tappioiden maksajiksi banskerit, investointipankit ja sijoittajat kansalaisten sijaan. Mutta jo nyt kansallisilla valtioilla on kiire saada talous pyörimään, vaikka koronakriisi ei ole ohi. Ja vaikka kriisi on osoittanut, että valtiolla olisi hyödyllistä olla omia tuotantolaitoksia omassa massaan, mikään tuskin muuttuu.  Ei ainakaan talous tai pankkijärjestelmä.  On mielenkiintoista nähdä, kuka maksaa laskun Suomessa ja globaalisti. Väärät johtopäätökset voivat aiheuttaa pitkä kestoisen laman, kuten kävi 90-luvulla, jolloin pelastettiin pankit ja annettiin yritysten mennä konkurssiin.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 13, 2020, 11:24:31 kirjoittanut VanDamme »
"Yeah, well, that's just, like, your opinion, man"

Poissa basti

  • Full Member
  • Viestejä: 238
  • ** Piristää muiden päivää
Vs: Elämä koronapandemian jälkeen
« Vastaus #12 : Huhtikuu 12, 2020, 19:22:06 »
EU alkaa repeilemään kun huomataankin että ison kriisin keskellä ei saada apua toisista maista.