Oho, tämä keskusteluhan on muuttunut aktiiviseksi!
Kannattaa kertoa mihin asioihin liikkumisrajoite vaikuttaa, kuten miten siirryt tuolista sänkyyn, missä asioissa tarvitset apua jne. jos et ole niitä kertonut. Sitten on tietysti esteettömyysasiat kämpässä, mitkä voi palveluntarjoajaa mietityttää. Onnea etsintään
Valitettavasti yhtä tyhjän kanssa. Kuten aiemmin kirjoitin, meillä oli hyvät keskustelut monen hupakon kanssa. Kun mainitsin pyörätuolista, sain monesti vain lyhyen vastauksen: "En ota vastaan pyörätuoliasiakkaita". Kun selvensin avuntarvettani (voin sanoa, että se on todella olematon), en saanut enää lainkaan vastausta, Oli enää täysi radiohiljaisuus. En jaksa enää kokeilla kymmentä tyhjää arpaa.
Nuo kaksi syytä, monissa paikoissa on portaita esim ulko ovella tai ennen hissiäkin vielä rapussa jos talossa on hissi. Nyt kun nopeesti mietin niin en yhtäkkiä muista yhtään paikkaa missä itse olen ollut että olisi ollut esteetön. Naapureiden kyttääminen sitten se toinen syy.
Ei kaikki pyörätuolilla liikkuvat ole täysin muiden avusta riippuvia. Vammoja on monen tasoisia ja eri syistä johtuvia. Moniakaan ei portaat haittaa, sillä esimerkiksi taksilla saapuessa kuljettaja osaa porrasvedon muutamalle portaalle. Kuljettaja hoitaa oman työnsä ja nainen sen mitä oven toisella puolella tapahtuu. Ja onkohan silloin valittu oikea paikka ottaa asiakkaita vastaan, jos huoneistohotellissa muut asukkaat kyttäävät?
Jos keikkapaikan esteettömys huolettaa, voi asian aina kysyä asiakkaalta. Se mitä asiakas haluaa ja mihin hän pystyy, sitäkin voi kysyä.
Anteeksi nyt, mutta tuntuu siltä, että ammatinharjoittajilla on turhan suppea näkökanta asiaan. Myönnän, että pyörätuoliasiakkaat vaativat enemmän vaivaa mitä täysin terve asiakas, mutta silti tällainen kohtelu tuntuu aika paskalta. Tietty jos asakkaita riittää muutenkin niin ymmärrän tilanteen. Palveluntarjoaja saa toki valita asiakkaansa.