^Ja samaan aikaan Kiinassa ja Intiassa fossiilisten polttoaineiden käyttö lisääntyy sitä vauhtia että Suomen fossiilisten käytön väheneminen on kuin pisara meressä.
Varsinkin Kiinan kohdalla tämä on niin kova yksinkertaistus, että se on melkein jo vale. Tarkoitus on vain valmistella näillä "kehitysmaapremisseillä" kirjoittajan johtopäätöstä, jonka mukaan kun Suomessa poltetaan fossiilisia, niin sillä ei jotenkin maagisesti ole ilmaston kannalta mitään väliä. "Pisara meressä" -argumentin on juuri tarkoitus siirtää huomio omasta kulutuksesta muualle, että saadaan jatkaa kerskakulutusta rauhassa.
Ensinnäkin, ja tämä on tietysti tärkeintä, kaikkien maiden päästötavoitteilla on todella paljon merkitystä. Hyvin pitkälle juuri kansallinen lainsäädäntö on se piste, missä planeetan elinkelpoisuudesta jo tulevan sukupolven kohdalla päätetään. Näin ollen Suomen päästötavoitteilla ja hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisella on todellakin väliä.
Toiseksi, Kiinan tilanne on hyvin monimutkainen, kuten niin valtavan maan kohdalla voi odottaakin. Siinä on vastakkaisia tendenssejä samanaikaisesti.
Olen seurannut kiinnostuksella ekokaupunkien kehitystä Kiinassa, ja tästähän on jo paljonkin tutkimusta. Lähtökohtia voi lukea vaikka täältä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Eco-cities_in_China
https://ecohustler.com/technology/chinas-cities-got-eco-smart-what-can-the-world-learn