Oon huomannut saman ilmiön usein arjessa. Aina kun oon pukeutunut hyvin, kaikki tuntemattomat on tosi mukavia.
Sitten kun vaihdan rennot vaatteet päälle, niin suhtautuminen muuttuu selkeästi. Erityisesti tämä näkyy kalliimmissa liikkeissä. Kun on hyvin pukeutuneena, myyjät on suorastaan pelottavan avuliaita.
Kyse ole siitä, että tavallisemmin pukeutunut saisi huonoa palvelua. Ammattilainen kohtelee kaikkia asiallisesti. Mutta kyllä se vain käytännön elämässä tuppaa usein menemään niin kuin Veeras kirjoitti. Paremmin pukeutuneeseen suhtaudutaan eri tavalla ja hän saa helpommin ja useammin ainakin rahtusen kohteliaampaa palvelua. Vaikea uskoa, että tämäkään ala olisi poikkeus.
Tietenkään arkisesti pukeutunutta ei missään tarkoituksella palvella huonosti. Eihän huonoon palveluun ole varaa missään. Eikä kukaan tarjoilija, lentoemäntä, myyjä tai hotellin vastaanottovirkailija tietenkään sano, että palvelun taso riippuu asiakkaan pukeutumisesta. Jos kysytte esim. Stockmannilta, että saako farkuissa huonompaa palvelua kuin puku päällä, vastaus on ihan varmasti, että kaikki saavat yhtä hyvää palvelua. Mutta kokeilkaa mennä hyvään ravintolaan tai Stockmannin vaateosastolle ensin farkuissa, collegessa ja lenkkareissa ja seuraavalla viikolla pikkutakissa, prässihousuissa ja nahkakengissä. Pyytäkää myyjältä/tarjoilijalta apua, esittäkään jokin toive tms. Ei palvelussa varmaan ensimmäisellä kerrallakaan mitään moittimista tai vikaa ole ja se on teknisesti oikein hyvää, jos vain asiakaspalvelija tekee työtä ammattimaisesti. Mutta huomaatte kyllä jonkin eron.
Joku kirjoitti, että pukeutumista enemmän vaikuttaa käytös ja hygienia. Se on selvää, eihän kukaan tykkää huonosti käyttäytyvästä ja pahalta tuoksuvasta ihmisestä, vaikka hän olisi miten hyvin pukeutunut. Ja toisaalta hyväkäytöksisestä ja mukavasta ihmisestä tykätään aina, vaikka hän olisi missä haalarissa. Mutta usein pukeutuminen antaa käytöksestä ja hygieniasta tietyn ennakko-odotuksen (joka voi toki sitten olla ihan vääräkin). Eikä tämä tarkoita, että rennompi pukeutuminen olisi merkki päinvastaisesta. Mutta ensivaikutelmana hyvä pukeutuminen antaa luvan odottaa hyvää käytöstä ja hygieniaa, siksi sillä on vaikutuksensa ensivaikutelmaan. Mutta tietenkin käytöksen täytyy olla linjassa pukeutumisen kanssa - herrasmies pukeutuu herrasmiehen tavoin, mutta pelkkä pukeutuminen ei tee kenestäkään herrasmiestä.
Pukeutumisessa ei ole kyse varallisuudesta, vaan tilaisuuden, paikan tai toisen ihmisen arvostuksesta. Ja usein suhtautuminen on vastavuoroista, siksi sillä on merkitystä. Toki tällä alalla usein on niin, että palvelun laatuun vaikuttaa eniten juurikin raha, ei kuitenkaan onneksi läheskään kaikilla, varsinkaan kotimaisilla. Se täytyy sanoa, että tähän lankaan kirjoittaneista palveluntarjoajista välittyy todella hieno ammatillinen suhtautuminen työhönsä, arvostan sitä.