Elämme mielenkiintoisia aikoja mikäli tässä nyt mitään mielenkiintoista on. Vielä pieni katsaus juuri julkaistuun HS-gallupiin. Tässä näkyvillä kärkipuolueiden osalta muutos edelliseen gallupiin:
Kok: 21,3% (-1,5)
PS: 20,0% (+0,9)
SDP: 19,2% (+0,7)
Jos prosentit kehittyisivät jatkossakin samalla tavalla (näin ei käy mutta voihan näkymällä spekuloida) niin seuraavassa HS-gallupissa Kokoomus olisi kolmanneksi suurin puolueistamme. Miten tahansa, suuressa johdossa olleen Kokoomuksen suosio on kääntynyt laskuun josta seuraa kysymys: onko kyse vain siitä että hyvää lukemaa on vaikea säilyttää vai onko Kokoomus tehnyt jonkin virheen?
Jos olisin ilkeä, esittäisin tässä kohdassa nimen Wille Rydman. Tälläkin foorumilla esiteltiin arvioita (tai siis lähinnä toiveita) siitä että Rydman-case tulisi laskemaan Persujen suosiota. Minä en puolestani usko että koko tapaus näkyy gallupissa mitenkään. Voi näkyä Rydmanin vaalipiirissä jollakin desimaaliosalla mutta muualla ei mitenkään.
Vaalien alla on suuria kysymyksiä, minusta nämä kaksi ovat niistä suurimpia:
1. Talouden tasapainotus
2. Suomi hiilineutraaliksi / hiilinegatiiviseksi
Kysymys on myös siitä, miten äänestäjä suhtautuu noihin kysymyksiin jos tietynlaisesta kannanotosta seuraa oman elintason laskua? Päättäjille vastaavasti: voidaanko talouskasvun pysähtyminen hyväksyä hintana jonkin vaihtoehdon kannattamiselle.
Hiiliasiassa SDP ja Kokoomus löytävät aika helpostikin toisensa (ainakin vaalien alla, toteutus onkin jo oma kysymyksensä), Persuilla on tässä ihan oma, lähestulkoon vastakohtainen kantansa. Talouden tasapainotukseen liittyen taas: sekä SDP että myös Kokoomus löytää paljon helpommin toimivaa yhteistyötä Persujen kuin toistensa kanssa.
Jos päättäjillämme on vastuuntuntoa ja suostuvat unohtamaan keskinäiset kikkelimittailunsa niin tuo kolmikko muodostaa seuraavan hallituksen. Nimimerkin VanGils huomio kahdelle vaalikaudelle ulottuvasta talousohjelmasta on erittäin oivallinen perustelemaan asetelmaa.