^Olis kiinnostavaa kuulla jonkun politiikan tai käyttäytymistieteiden tutkijan analyysin tuosta.
En kuulu kumpaankaan kaivattuun asiantuntijaryhmään muuta kuin omasta mielestäni.
Minusta selitys gallupliikkeisiin on kuitenkin hyvin selkeä.
Timo Soinin perussuomalaiset olivat monissa asioissa "työväenpuolue", joka oli pienituloisten, syrjäytyneiden ja yleisemminkin heikompiosaisten puolella. Lisäksi Soinin pääorganisaattori Matti Putkonen toi tuohon kokonaisuuteen vahvan "parempituloisten SAKlaisten palkansaajien" näkökulman.
Tuossa valossa ei ole vaikea ymmärtää, että yksi keskeinen kannattajavirta perussuomalaisiin jytkyjen aikaan kulki nimenomaan sosiaaalidemokraattien äänestäjistä.
On syytä muistaa, että aikoinaan Vennamon SMP:n kasvun yksi valtavirta kulki juuri tuota samaa uomaa; vasemmistosta Suomen Maaseudun Puolueeseen.
Halla-ahon siirtyminen perussuomlaisten kippariksi ei juurikaan muuttanut tuota Soinin aateperintöä muilta osin, kuin tuomalla siihen lisäväriksi vahvan kansallisuusaatteen, rasismin ja jopa fasisimin. Mutta miksi tämä muutos ei karkoittanut välittömästi perussuomalaisista esimerkiksi sosiaalidemokraateista sinne "karanneita" äänestäjiä takaisin vasemmistoon?
Suurin syy on varmaan se, että esimerkiksi sosiaalidemokraateissa vain "kovin ydin" eli puolueessa toimiva väki on yhteisvastuullista porukkaa, osalle sosiaalidemokraattien äänestäminen on aikoinaan ollut selkeästi ratkaisu vain siksi, että "ne lupaa minulle parhaat henkilökohtaset edut sosiaaliturvineen ja työelämän etuineen". Ei tätä duunariporukkaa ole paskan vertaa kiinnostanut se, miten Nigarquan lasten elämää helpotetaan.
Ikävää on myös tunnustaa, että tämänkaltainen arjalainen teollisuustyöväki esimerkiksi ...saksassa oli yllättävän laajasti tukemassa Hitlerin fasistista politiikkaa, koska Hitler lupasi heille "leipää ja sirkushuveja". Ei heille ollut vaikea vahvistaa omaa asemaa sortamalla heikompia ja "toisinajattelijoita", kuten esimerkiksi juutalaisia, romaneja, homoja tai kommunisteja.
Nyt kun Suomessa vielä kovin alkuvaiheessa oleva koronakriisi on osoittanut, että ihminen tarvitsee sittenkin turvakseen vahvaa yhteiskuntaa, on osa perussuomalaisia äänestäneistäkin "kääntänyt kelkkansa" ja palaamassa vahvan yhteiskunnan kehittäjän eli sosiaalidemokraattien äänestäjiksi. Kun vielä samaan aikaan "kaikesta ay-liikkeen painolastista" vapaa Loimaan kassa lupaa työttömyyskorvauksille viiden kuukauden käsittelyaikaa ja ay-liikeen työttömyyskassa 2-3 viikon käsittelyaikaa, niin taloudellinen hätä pistää työttömyysuhan tai lomautuksen kurimuksessa katselemaan työväenluokan suuntaan uusin silmin. Josta kertoo myös viime viikkojen merkittävä jäsenmäärän kasvu ammattiyhdistysliikeessä.
Varmaan liikehdintään vaikuttaa myös perussuomalaisten oppositiopolitiikan käsikirjoitus tässä tilanteessa; siinä missä kokoomus tekee vastuullista oppositiopolitiikkaa kekittyy perussuomalaiset vain nokkimaan kaikkia sosiaalidemokraattien johtaman hallituksen toimia. Toki toimissa on arvosteltavaa, mutta turha paskan jauhanta sopii huonosti kriisiaikaan. Jonka selvästi osa liikkuvista äänestäjistäkin on huomannut.
Mutta myöskään sosiaalidemokraattien leirissä ei kannata liikaa riemuita tämä "liikkuvan äänestäjälammaslauman" reitinvaihdoksista. Tuo liikkuva porukka ei valtaosiltaan halua, ja osa ei edes kykene, arvioimaan laajempia asiayhteyksiä, vaan säntäilevät kannattamaan sitä politiikkaa, joka juuri sillä hetkellä tuo heille parhaat edut ja turvan.
Kriisissä se tuntuu olevan jämäkästi maata johtavan Sanna Marinin sosiaalidemokrattit, mutta jos tämä koronakriisi pakottaa esimerkiksi EU:n tukemaan nykyistä enemmän taloudellisesti suurimmassa hädässä olevia jäsenmaitaan tai pakottaa Suomenkin ottamaan Kreikan ja Turkin lajalta tuhansia uusia pakolaisia, niin lammalauman kulkusuunta voi muuttua hyvinkin nopeasti.