Tänne voivat halukkaat kirjoitella omia poliittisia, että ympäristöaiheisia huolen aiheitaan ja uutisiaan. Täältä asiasta kiinnostuneet ne löytävät eivätkä keskustelut "valu" pitkin eri ketjuja.
Uutiset: Käyttökatko la-su 21.-22.12. yönä alkaen klo 24.
Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää kommentoi edustajakollegansa Ano Turtiaisen blogikirjoitusta Facebookissa ja viittaa samassa yhteydessä Lapuan liikkeen uudelleenperustamiseen.
Turtiaisen alkuperäinen teksti julkaistiin Uuden Suomen Puheenvuoro -kirjoituksena, mutta se poistettiin sivulta keskiviikkona. Turtiainen kirjoittaa blogikirjoituksessaan olevansa huolissaan suomalaisen veronmaksajan asemasta. Hän kirjoittaa muun muassa näin:
”Missä kulkee suomalaisen nettomaksajan raja? Raja, jonka jälkeen itsekään ei enää kunnioita yhteiskuntarauhaa, joka on jo pilaantunut globalistien ahneuden tai ideologian myötä. Globalistien puolustamia muukalaisia virtaa maahan jatkuvasti paremman elintason perässä. Muukalaisia kulkee jopa laittomasti maassa viranomaisten puuttumatta siihen mitenkään”, Turtiainen kirjoittaa.
Juha Mäenpää kommentoi Turtiaisen tekstiä Facebookissa seuraavasti:
”Jotenkin sattu nyt kohalleen…. monta päivää pyöritelly kirjoitusta mielessäni … samalla ajatuksella…. Missä menee se raja? Milloin Lapualla starttaa liike? Ymmärrätte mitä tarkoitan?”
Mäenpää viittaa siis Lapuan liikkeeseen, joka oli Suomessa vuosina 1929–1932 vaikuttanut oikeistoradikaali liike. Liikkeen jäsenet muiluttivat eli sieppasivat ja veivät väkivaltaisesti kommunisteina pitämiään ihmisiä Suomen itärajalle ja sen taakse. Liike syyllistyi myös veritekoihin ja yritti epädemokraattista vallankaappausta.
HS soitti kansanedustaja Juha Mäenpäälle, ja pyysi häntä selventämään kirjoituksensa tarkoitusta.
Kansanedustaja Juha Mäenpää, mitä tarkoitat kommentillasi ”Milloin Lapualla starttaa liike?”
”Laitoin sen kielikuvana siihen Anon tekstiin. En minä nyt odota, että Lapualla mitään liikettä käynnistyy, mutta olen huolissani kansalaisten viesteistä ja palautteista. He ihmettelevät tätä nykymenoa.”
Tarkoitatko Lapua-kommentillasi, että Lapuan liikkeen kaltainen liikehdintä olisi toivottava asia?
”Ei, ei, ei. Ei missään tapauksessa. Sehän olisi huono asia. Ajattelen, että meidän kansanedustajien pitää tuoda kansalaisten näkemyksiä esiin, ettei se tilanne menisi sellaiseen tilanteeseen.”
Mitä tarkoitat ”nykymenolla”?
”Mielestäni on huolestuttavaa, että maassamme on [ulkomaalaisia] ihmisiä, jotka ovat syyllistyneet rikokseen ja saavat silti olla täällä, ja saattavat vielä uusia rikoksiaan.”
Miten tämä liittyy Lapuan liikkeeseen?
”Käytin sitä kielikuvana.”
Tarkoititko sitä kielikuvaksi sille, että kansalaiset ottaisivat jossain tilanteessa niin sanotusti ”oikeuden omiin käsiin?
”Saattaahan se viitata siihen.”
Olisiko tällainen sinusta moraalisesti hyväksyttävää?
”En usko enkä toivo, että ihmiset tekisivät laajamittaisesti näin. Pidän valitettavana, jos joku ottaa oikeuden omiin käsiinsä.”
Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Mäenpään Facebook-kommenttia HS:lle.
”Juha Mäenpäällä on puheenvapaus ja hän on vastuussa äänestäjilleen”, Halla-aho sanoi.
Mitä mieltä olet siitä, että puolueenne edustaja käyttää kielikuvana Lapuan liikettä?
”En tunne taustoja enkä ole keskustellut Mäenpään kanssa. Mutta ensimmäinen tulkintani on, että hän on huolissaan siitä, että jos ihmisten pinnaa venytetään liiaksi, niin erilaisten radikaalien liikkeiden suosio lisääntyy, mikä ei tietenkään ole mitään, mitä kukaan meistä toivoisi.”
Ajatellaanko perussuomalaisten keskuudessa niin, että ”oikeuden omiin käsiinsä ottaminen” olisi hyväksyttävää?
”Tämä on vaikea kysymys, koska esimerkiksi turvapaikanhakijoiden pakkopalautusten yhteydessä tietyissä puolueissa ja myös mediassa pidettiin suorastaan ihailtavana sitä, että otetaan laki omiin käsiin, eikä noudateta vallitsevaa lakia. Tämä riippuu nähtävästi vähän kaikilla ihmisillä siitä asiasta, josta on kyse, että hyväksytäänkö kansalaistottelemattomuus vai ei.”
Pakkopalautusten protestoimisessa ei ollut kuitenkaan kyse väkivallasta, mutta Lapuan liikkeen kohdalla oli.
”Mitään väkivaltaista tai ulkoparlamentaarista toimintaa emme tietenkään kannata, mutta sitä on vähän hölmö edes erikseen sanoa. Jos me kannattaisimme ulkoparlamentaarista toimintaa, emme olisi parlamentaarinen liike.”