Olen viitisentoista vuotta seurannut politiikkaa on/offina ja muutama huomio liittyen nykyisen hallituspuolue Kokoomuksen muuttumattomana pysyneeseen pitkäaikaisstrategiaan:
1) pyrkimys purkaa suomalaista julkista sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää yksityistämisen eduksi, jolloin a) palvelun hinta lopulta nousee julkisesta yksityiselle sektorille siirtyessä ja b) verorahoin rahoitetun palvelun hinnasta XX% siirtyy yrittäjien ja sijoittajien varallisuudeksi. Toisin sanoen, Kokoomus haluaa siirtää verorahat äänestäjiensä kulutus- ja pääomasijoitusrahoiksi. Mielenkiintoisesti yrittäjät suosivat keskivertokansalaista pienempää veroprosenttia yritysverotusjärjestelyjen kautta.
2) Valtaan päästyään Kokoomus tekee mahdollisimman paljon saadakseen alennettua työntekijäpoolin eli palkkatyötä tekevien kansalaisten asemaa tavalla, joka johtaa pitkässä linjassa työvoimakustannusten alentumiseen matalamman palkan ja palkanmaksuvelvoitteen avulla. Mitä epätoivoisempaan tilanteeseen työtön työnhakija ajetaan, sitä edullisempaa työvoimaa tästä saadaan. Täystyöllisyys on katastrofi yrittäjän/työnantajan näkökulmasta, koska silloin työntekijöillä on maksimaalinen valta palkkojen neuvottelussa. Työttömyys on työnantajien etu. Samaa "pakkotyön" ideologiaa oli aikanaan Kokoomuslainen pyrkimys hankaloittaa alan vaihtamista eli uudelleen kouluttautumista: yritettiin viedä valtion takaaman opintolainan tuki pois, jolloin kansalaisten tulisi pysyä sillä alalla, johon ovat toisen asteen opinnoissa päätyneet - tai tehdä töitä opiskelujensa ohessa. Jokainen voi pohtia, kuinka helppoa se olisi erilaisissa elämäntilanteissa.
3) Kokoomuslaisessa politiikassa ensisijainen ja käytännössä ainoa alati taustalla oleva tavoite on yrittäjä- ja pääomasijoittajaryhmään kuuluvien kansalaisten tulojen ja varallisuuden kasvattaminen. Verohelpotukset kohdistuvat heihin ja tätä ryhmää yritetään suojella "ikäviltä" muutoksilta, joissa yhteiskunnallinen osallistuminen vahvistuisi ja tasaantuisi suhteessa muuhun väestöön.
4) Kokoomuslaiseen retoriikkaan kuuluu sanoilla taiteilu, eikä virheitä juuri tehdä, mutta kuunnellessa kansanedustajien haastatteluja käy ilmi eroavaisuus suurelle yleisölle suunnatun puheen ja poliitikkaa seuraaville henkilöille suunnatun puheen välillä: jälkimmäisessä ei käytännössä koskaan puhuta muun kansanryhmän kuin oletetun Kokoomuslaisen äänestäjän (yrittäjä, pääomasijoittaja) eduista.
Tiivistettynä Kokoomus on kuin etujärjestö, joka ajaa varallisuutta itselleen kerryttämään pyrkivän kansanosan etuja. Tällöin yhteiskunnan etu ja yhteisön etu jäävät merkityksettömiksi - tai korkeintaan korulauseiksi sopivassa kohtaa.
Kummallisinta mielestäni on se, että osa palkkatyötä tekevistä kansalaisista toistelee Kokoomuksen sanomaa ja jopa äänestävät heitä.
Tätä on politiikka. Vaikuttamista kansalaisiin, jotta valta saadaan pidettyä omalla ryhmällä.
Jokainen voi vilkaista, kuinka monessa hallituksessa Kokoomus _ei_ ole ollut vuosikymmenien aikana. Sen jälkeen voi pohtia muutaman sekunnin ajan, ketkä ovat olleet vaikuttamassa suomalaiseen talouspolitiikkaan kaikista eniten.