Noniin 1 ja todennäköisesti viimeinen kerta ehdokkaana nähty. 9 ääntä jos nyt ei tarkastuksessa
löydy lisää. tämä ylitti reilusti odotukset ! kiitoksia vaan jos joku täältä äänesti.
Stadin pormestari kisa sai " tuhannet " persut äänestämään kokoomusta, sinäänsä ymmärrän
ja se paikka sentään tuli. jotenkin nään seuraavat vaalit käännekohtana jos siinä tulos on
suunnilleen tämä,nään ainoana päätelmänä puolueen voi lopettaa ja kravaatti osasto kokoomukseen
muut sitten joko sohvalle tai marginaali puolueisiin. 3 suurta lienee seuraava hallitus.
Tuo siis Persujen tilanteesta. Heitän oman arvioni sekä itse puolueesta että myöskin maamme talousnäkymistä.
Alue/kuntavaalit ovat yleensäkin Persuille vaikeat jolloin vaalitulos näyttää rumalta mutta nyt tilanne on sellainen että myös EK-vaaleissa Persujen tulos tulee heikkenemään huomattavasti. Tälle keskeinen syy on hallituksen leikkauspolitiikka ja Riikka Purran toiminta. Vaikka noin yleisellä tasolla myönnetään että velkaantumiskehitystä on pystyttävä jarruttamaan eikä asiaan ole oikein muutakaan lääkettä kuin juuri se mitä Purra tekee - kun kuti osuu omalle kohdalle, asia tuntuu ikävältä ja on mukavampi kannattaa jotakin opposition edustajaa joka arvostelee juuri sitä hallitusratkaisua joka sattui itseä. Vaikka mitään parempaa taikka mukavampaa ratkaisua ei oikein kellään ole esittää tilanteessa joka on käytännössä toivoton.
Vaikka itse pidänkin nykyhallituksen toimia oikeansuuntaisina, myönnän että tämän seuraus voi olla se että Persut puolueena kuihtuu pois. Kuitenkin uskon että Suomessa on tilaa myös toiselle oikeisto-konservatiiviselle puolueelle joka ei ole Kokoomus eli on Kepu tai Persut. Voi olla että jatkossa Kepu menee hallitukseen Kokkareiden ja jonkun muun kanssa jonka seurauksena taas kerran Kepun suosio laskee ja oppositio-Persujen nousee. Tämä tilanne sitten vaihtelee vaaleista toiseen kenties?
Sitten taloudestamme yleisemmin. Ikääntyvä väkirakenteemme asettaa talouden tervehdyttämiselle todella kovan, jopa kenties mahdottoman, haasteen. Näen kaksi suurta asiaa joista kummastakin voisi olla saatavilla jopa aika paljon mutta luultavasti ei saada mitään. Nämä ovat:
1. Sote-menot. Säästöt haalitaan lakkauttamalla yöpäivystyksiä ja muuta vastaavaa toimintaa. Tästä ei tule mitään erityisen merkittävää säästöä. Mutta. Juha Sipilä aikoinaan kertoi että sote-alan työntekijöistä noin joka kolmas on jonkinsortin esimies joka tekee itse hoitotyötä vain vähän taikka ei lainkaan. Joku noissa sote-alan rakenteissa on pahasti vialla: ihmisiä tarvitaan hoitotyöhön, paljon pienempi määrä esihenkilöitä pitää riittää. Vai mitä pitäisitte koulualasta jossa joka kolmas olisi esihenkilö ja opetustyötä tekisi vain ne loput? Tällaisten rakenteiden uudelleenorganisointi ei ideologisesti ole minkään puolueen agendalla eikä sitä puolueet ole tainneet edes tunnistaa ongelmaksi. Minkäänlainen sote-ratkaisu ei ratkaise tätä pulmaa eikä sen ratkaisu taida olla edes mahdollista. Kukapa sote-esimies haluaa että työnsä olisi jatkossa hoitamista paperinpyörittelyn ja palavereissa kampaviinerien syömisen asemesta? Eikä AY-liikkeetkään hyväksy mitään tämän tyyppistä.
2. Ruotsin malli jossa asuntovelalliset eivät lyhennä lainaa käytännössä lainkaan. Näin perheillä olisi huomattavasti enemmän rahaa kuluttamiseen, työllisyys kasvaisi ja sisämarkkinat virkistyisivät. Jotakin ajatuksellisesti tosi väärää tuollaisessa mallissa mielestäni kuitenkin on mutta juuri noinhan usein kadehdittu Ruotsikin toimii.