^
Miten niin ei ole ok sanoa. Tyhmä ei muutu viisaaksi, vaikka muut työntää lapiollisen hiekkaa suuhunsa ollakseen sanomatta mitään.
Esim. sinullakaan ei ole oikeutta tulla kertomaan minulle tai kellekään muulle, mitä mieltä saa mistäkin asiasta olla tai miten voi mielipiteensä ilmaista.
Anteeksi, mutta nyt en oikein ymmärtänyt, miten tämä esimerkkisi liittyi tuohon edeltävään virkkeeseesi.
Tarkennuksena vielä, että lasten kielessä "tyhmä" ei tarkoita samaa kuin aikuisten kielessä. Aikuiset käyttävät tyhmä-sanaa ilmaistakseen jonkun olevan älyllisesti alhaisella tasolla, tai jokin teko voi olla tyhmä, kun taas lasten kielessä tyhmä-sanaa käytetään henkilöstä, joka ärsyttää lasta ja aiheuttaa tässä suuttumusta, pettymystä ym negatiivisia tuntemuksia, eli toisin sanoen lapsi
haukkuu jotakuta tyhmäksi useimmiten voimakkaassa tunnetilassa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä haukkumisen kohteen älyllä. (Koska lapsi ei ensinnäkään osaa tunnistaa ja erotella, kuka on oikeasti tyhmä ja kuka älykäs.)
Silloin, kun taas aikuinen haukkuu jotakuta, saattaa hän käyttää esimerkiksi sellaisia halventavia termejä kuten "vitun ...", "saatanan suvakkihuora", "vitunmoinen idiootti" (joka muuten alun perin tarkoitti henkilöä, jonka älykkyysosamäärä on alle 35), "perkeleen ..." ja mitä näitä nyt on. Näitä haukkumasanoja saatetaan käyttää myös ilman voimasanoja.
Aikuinen on jo sen verran kypsä, että hän osaa suodattaa puhettaan, eikä sano aivan kaikkea, mitä sylki suuhun tuo, kuten vaikka edellä mainittuja haukkumasanoja. Tietenkin, jos tällaisen opettaminen on jäänyt kasvattajilta tekemättä, sitä saattaa vielä aikuisenakin luulla, että mitä vain saa sanoa ilman seuraamuksia, eikä itsesuodattamisen taitoa ole koskaan kehittynyt aivorakenteisiin. (Sitten on toki neuropsykiatriset poikkeavuudet erikseen, mutta emme mene nyt niihin.) Mutta onneksi kukaan meistä ei ole oman elämänsä objekti, joka vain lilluu toimettomana ja avuttomana virran mukana, vaan päätöksiä tekevä subjekti, jolloin itsetutkiskelu ja itsensä kehittäminen on (teoriassa) mahdollista, ja näin ollen omia aivoja voi treenata ja kehittää aina vain parempaan suuntaan.