Asiakkaan kriminalisoivaa lakia (tunnetaan myös mm. Ruotsin malli, Nordic model, ja nyt uusimpia propaganda-nimityksiä "Tasa-arvo malli" *oksennus*) on yritetty tuoda Suomeen. Tuolloin viimeisen lakimuutoksen aikoihin hommasta nousi äläkkä, eikä laki mennyt ihan sellaisenaan läpi, vaikkakin näitä lisäregulaatioita tulikin.
Kyseessä on erityisesti konservatiivi-feministien, kristillis-konservatiivien, ja oikeisto-konservatiivien kansainvälinen yhteistyö. "Ostokieltolaki" eli asiakkaan kriminalisoiva laki tuli täytäntöön Ruotsissa vuonna 1999, ja on sittemmin äärimmäisen tehokkaan, globaalin yhteistyön tuloksena levitetty mm. Ranskaan, Kanadaan, Irlantiin, jne. Hommassa on paljon tahoja mukana, ja yksi suurimpia argumentteja on mm. "Kaikki seksityö on
naisiin kohdistuvaa väkivaltaa" ja "itsensä myymiseen" liittyvä terminologia. Käyttämällä esim. kieltä itsensä myymisestä siis normalisoi asiakkaisiin kohdistuvan kriminalisointilain olemassa oloa
"Älä aina vingu jotain poliittista ja oikeistosta"
No kyllä otan asian esiin niin kauan, kuin asia näin on. Suurimmat kannattajat laeille, joilla hankaloitetaan paitsi seksityötä tekevien elämää, myös asiakkaiden, on suuria, (kristillis)oikeisto-konservatiivisia liikkeitä. Yhtenä suurena masinoijana mm. Jenkeissä toimiva (ehkä muuallakin?) Exodus Cry. Samoilla tyypeillä on agendalla usein mm. muutakin hauskaa, erityisesti naisten kehoon kohdistuvaa kontrollointia, kuten aborttilainsäädäntö, seksuaalikasvatuksen kieltäminen, sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta kieltäviä agendoja.
"Missä todisteet?"
En tee tämän enempää ilmaiseksi työtä, jota olen tehnyt yli 5-vuotta, eli luennoi kaupallisesta seksistä. Mut voi korvausta vastaan palkata esim. konsultoimaan ja kouluttamaan.
----
Itse ajattelen, että yksi syy suomalaisen yhteiskunnan erilaiseen suhtautumiseen seksialaan (joka siis on aivan järkyttävän suuri verrattuna esim. Ruotsiin, jossa kiinnijääneen asiakkaan osarangaistus on mm. pakkoterapia, jonka seurauksena on ollut mm. itsemurhayrityksiä) on meidän kulttuuri ylipäänsä. Joka tapauksessa, Suomessa yksinkertaiset myyttiväitteet ei (tähän asti ainakaan) ole juurikaan ottaneet vauhtia. Suomessa myös nykyaikainen feminismi on hyvin inklusiivista ja arvatkaa mitä?
Intersektionaalista. Tämä vaikuttaa siihen, että jokainen ihminen nähdään ihmisenä, eikä esim. uhripositiosta käsin pyyhkien pois kokonaan yksilön henkilökohtainen narratiivi. Tälläinen henkinen väkivalta (gaslightning) on yleisimpiä manipuloinnin ja kontrolloinnin välineitä anti-seksityö liikehdinnässä. Se kohdistuu sekä tekijöihin, että asiakkaisiin. Sumuttamisella pyritään heikentämään uhrin uskoa omaan totuuteensa, ja käytännössä aivopesemään esim. uskomaan, että tekee jotain todella väärää. Näin saadaan aikaiseksi kokonaisia kulttuurisia normistoja, joissa seksityö tuomitaan, ja seksin ostaminen tuomitaan.
Intersektionaalisessa feminismissä ihminen nähdään ihmisenä, ja pyritään ymmärtämään tämän asemaa yhteiskunnassa katsomalla tähän vaikuttavia tekijöitä. Tällöin seksityötä tekevän henkilön kohdalla asiaa katsotaan niin päin, että miten esim.
yhteiskunnalliset asenteet vaikuttavat henkilön positioon. Tällöin tulee näkyväksi esim. stigma, ja se kaikki kamppailu, jota seksityötä tekevä joutuu käymään vain työnsä takia. Rakenteet tehdään näkyväksi. Ja kun epäreilu kohtelu ja oikeuksien puuttuminen tehdään näkyväksi, voidaan keskustelu siirtää siihen, että itseasiassa jokaisella on oikeus päättää omasta kehostaan, ja miten yhteiskunnan rakenteissa olevat ongelmat estävät tätä. Konservatiivisessa liikehdinnässä seksityö nähdään vanhentuneen moraalin kautta, jossa yksilön valinta on väline viedä moraalista agendaa eteenpäin. Tulokulma on siis todella erilainen, ja tämän vaikutukset on valtavat myös asiakkaisiin.
Jos seksityötä tekevä on yhteiskunnassa vain "uhri", asiallisen asiakkaan voi olla todella vaikea tehdä kestäviä valintoja. Moni seksityötä tekevä ei myöskään välttämättä tunnista kaltoinkohtelua, mikäli oletuksena on, että jos valitset seksityön, valitset myös väkivallan. Näinhän asia ei ole. Tällöin myös hyväksikäyttäjillä on helpompi targetoida uhreja.
Jos seksityötä tekevä on yhteiskunnassa työtä tekevä kansalainen, jolla on oikeudet ja esim. työturvallisuus hallussa (tai työpaikalla on, mikäli bordellit olisi laillisia), on hyväksikäyttö paljon vaikeampaa, seksityötä tekevillä enemmän mahdollisuuksia tehdä työtään turvallisesti, ja asiallisten asiakkaiden helpompi tehdä kestäviä ja myös itselle turvallisia valintoja.
Eikä tämä koske vain suomalaisia. Kuten muillakin aloilla, myös seksialalla on luonnollista liikkua maasta toiseen. Mikäli ulkomailta tulevalla seksityöntekijällä on mahdollisuus valita itse suoraan mihin
työpaikkaan tulee heittämään keikkaa, häntä muilla aloilla suojaisi alan tavanomaiset työturvallisuustekijät. Tällä hetkellä, ilman täysiä työntekijän ja yrittäjän oikeuksia, tälläinen ei ole mahdollista, joten esim. ihmiskauppaa on paljon vaikeampi tunnistaa. Myös työntekijöiden itse on vaikeampi tunnistaa hyväksikäyttöä (oli se sitten asiakas tai kuka vaan).
Parituslakihan on myös siitä aikamoinen juridinen vitsi, koska se on uhriton rikos. Kyllä, siinä ei ole asianomistajaa, ja kärsijänä on valtio. Mikäli oikeusjuttu etenee "vain" parituksena, todellisen uhrin mahdollisuudet saada apua yhtään mihinkään on aikalailla nollissa (siis juridiikan kautta, PRO-tukipiste on aina olemassa, ja sinne kannattaa kääntyä, tuntui ongelma miten pieneltä tahansa, ja sinne kannattaa rohkaista, jos herää huoli omasta palveluntarjoajasta!).
Tässä nyt hyvin lyhykäisyydessään tämmönen 101, jos jollain on ihan oikeaa, ajantasaista tietoa, niin opin mielelläni aina lisää, ja koulutankin itseäni näistä aiheista lähes päivittäin (paitsi nyt yritän oikeasti jäädä aktivismi-lomalle lol!)
----
Sen sanon vielä, että mahtavaa kun olette kiinnostuneita! Tutkikaa ihmeessä, ja etsikää
oikeaa ja ajantasaista tietoa. Kyseenalaistakaa, etsikää ketkä ja mitkä tahot käyttää samoja argumentteja. Lukekaa mm. WHO:n, UN Women, Amnesty Internationalin viralliset kannat dekriminalisaatioon (kaikki puoltavat), niin olette jo 15x pidemmällä kuin valtaosa journalisteista. Plus, ihan helvetin hyviä liittolaisia. Ole hyvä liittolainen nyt, niin olet helvetin hyvä silloin, jos ja kun jossain kohtaa tarvitaan. Aina joku pyrkii paskomaan tämän alan päälle. Ja niin se menee ja on mennyt: Esim. Instagramin yhteisönormi-sekoilu alkoi seksityötä tekevistä (kukaan ei juuri kuunnellut meitä), ja sitten se on edennyt siihen, että on riski käyttää tiettyjä hashtageja.