Olikin Sannalla melkoinen bileputki heinäkuussa. Maksoi Suomen kansalle aika monta miljardia uniper- neuvotteluiden sössimisenä.
Kokkelit ja Kepulikonstipuolue ovat polttaneet rahaa enemmän kuten aikaisemmin on esitetty, Suomen kansa nekin bileet on maksanut.
Kuka sen Uniper-sopimuksen teki? Sehän määrittää kuka maksaa mitäkin, muut on vaan sanahelinää.
Nykyhallituksen ja sen kannattajien tapana on syyttää edellisiä ja varsinkin Sipilän hallitusta kaikista omista töppöilyistään.
Menemättä koko surkeaan Fortum historiaan voi lyhyesti todeta että Suomen, Ruotsin ja Norjan sähköverkkojen myyntien jäljiltä Fortumin kassa pullisteli rahaa. Fortum ajoi lupaa lisäydinvoiman rakentamiseen Suomeen, mutta tämän hankkeen torppasivat vihreät.
Syyskuussa 2017 Fortum käynnisti operaation saksalaisen Uniperin hankkimiseksi. Uniper on Saksan suurin kaasun välittäjä. Lisäksi Uniperilla on voimalaitoksia Venäjällä. Kaasua Uniper ostaa venäläiseltä Gazpromilta, joka toimittaa kaasua Saksaan putkia pitkin. Fortum kertoi 26.9. 2017 ostaneensa vajaat puolet Uniperista ja kertoi samalla havittelevansa koko yhtiötä omistukseensa. Vallassa oli tuolloin Sipilän hallitus joka ei kuten kukaan muukaan Euroopassa osannut tulkita oikein Venäjä riskiä.
Fortum odotti Uniper-sijoituksen tarjoavan hyvää tuottoa, joka osaltaan mahdollistaisi kestävien energiaratkaisujen kehittämisen ja toteuttamisen vaarantamatta kilpailukykyistä osinkotasoa. Jo tuolloin valtion omistusohjaus petti pahemman kerran, kun vastuuministeri Lintilä kertoi saaneensa tiedon syksyn 2017 Uniper-kaupasta 15 minuuttia ennen kuin asia kerrottiin pörssitiedotteella julkisuuteen.
Varsinainen omistusohjauksen munaus tapahtui syksyllä 2019 kun Fortum sai Uniperista enemmistön, jolloin vallassa oli Antti Rinteen (sd) hallitus. Sen omistajaohjauksesta vastasi Sirpa Paatero (sd).
Viimeiset Uniper-kaupat Fortum teki 2020, jolloin pääministerinä oli Sanna Marin (sd) ja omistajaohjausministerinä Tytti Tuppurainen (sd).
Viimeistään tuossa vaiheessa olisi omistusohjauksesta vastaavan ministeri Tytti Tuppuraisen (sd) herätä ja omistajana vaatia yhtiökokous koolle. Sen sijaan mitä tekikään Marinin hallitus ja vastuuministeri Tuppurainen, he hyväksyivät Fortumin Uniperille myöntämän 8 miljardin euron suuruisen konsernin sisäisen rahoituksen tavanomaisin markkinaehdoin. Rahoitus koostui osakaslainasta ja emoyhtiön takauksesta.
Konkurssin uhatessa Uniperia, Saksassa pääministeri keskeytti kesälomansa ja osallistui neuvotteluihin. Suomessa Fortum pyysi neuvotteluihin korkeimman tason tukea, mutta Suomessa pääministeri jatkoi bileputkeaan ja tanssivideoitaan.
Neuvottelujen lopputuloksena Uniper ratkaisu tehtiin Saksalaisen ehdoilla eikä suomalaisten ajaman mallin mukaan. Maksajana taas suomalainen veronmaksaja.
Ilman sanahelinää, niin kukahan sen varsinaisen Uniper-sopimuksen teki ?