Miten turkistuotantoa on tekohengitetty?
Kiva kun kysyt. Koska turkistarhaus keskittyy Pohjanmaalle muuttotappiokuntiin, on elinkeinorakenteen tukemiseksi alalle kohdistettu investointitukia jo yli 20 vuoden ajan. Tarhaajat nauttivat myös esim. valtion maksamia lomitustukia.
Alan taloudellinen ja työllistävä vaikutus kuitenkin pienenevät jatkuvasti. Nykyään tarhoja on enää reilut 600 (1980-luvulla oli yli 5900). Toki myös turkistarhauksen lopettaminen Suomessa vaatisi sopeutus- ja tukitoimia. Koska 80% suomalaisista vastustaa turhistarhauksen jatkamista nykymuodossa, olisi seuraavan hallituksen olisikin tässä tartuttava toimeen. Pallo on käytännössä kokoomuksella.
Mutta sitten takaisin tekohengitykseen. Nykyisen hallituksen kaudella turkistarhoille myönnettiin avokätisiä koronatukipaketteja, joilla heikkotuottoista liiketoimintaa nimenomaan keinotekoisesti pidettiin pystyssä.
ELY-keskukset, Business Finland ja Kalajoen kaupunki myönsivät vuonna 2020 yli 33 miljoonaa euroa koronatukia tarhoille, joista osalla liikevaihto ei ollut plussalla aikaisempinakaan vuosina. Jotkut tukea saaneista tarhoista olivat konkreettisesti konkurssikypsiä eli hakeutumassa konkurssiselvitykseen.
https://animalia.fi/2022/06/10/turkisala-saanut-kymmenia-miljoonia-koronatukea/Jos aihe kiinnostaa, tästä löytyy myös pulinaa podcast-puolelta, Eläinteen ääni on nimeltään podcast-sarja, missä tästä selvitystyöstä saa lisää tietoa, oli varsin informatiivista kuunneltavaa.